Plantaardig eten wordt steeds populairder, nu mensen de voordelen zien van het eten van meer plantaardig voedsel. Het dieet kan een uitstekende manier zijn om af te vallen, je risico op chronische ziekten te verlagen en je gezondheid te verbeteren.
Het kan je ook helpen je milieu-impact te verminderen door de hoeveelheid vlees, zuivel en eieren die je consumeert te verminderen. Uit een studie uit 2018 bleek dat een vleesvrij dieet 2,5 keer minder koolstofuitstoot vereist dan een traditioneel op vlees gebaseerd dieet, wat geweldig nieuws is voor het milieu.
Bijna 3% van de Amerikanen volgt een veganistisch dieet, wat betekent dat ze geen vlees of andere dierlijke producten (waaronder vis, eieren en honing) eten. Sommige mensen doen het om hun gewicht te helpen beheersen, terwijl anderen zich zorgen maken over de effecten van vleesconsumptie op het milieu of hun gezondheid.
Als je vegetariër bent, moet je voorzichtig zijn met de ingrediënten in je eten. Als je ervoor kiest om veganist te zijn, zorg er dan voor dat al het voedsel dat je eet gelabeld is als “veganistisch” of geen dierlijke ingrediënten bevat. Je zou een reeks opties moeten kunnen vinden die in je nieuwe levensstijl passen, van diepvries veggieburgers tot vleesloze hotdogs en kipnuggets.
Sommige groenten kun je het beste rauw eten, dus overweeg ze toe te voegen aan je salades of bijgerechten in plaats van ze te koken. Zo krijg je een grotere verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen.
Als je je groenten liever gekookt eet, overweeg dan ze te sauteren of te roosteren voor extra smaak. Dit is een gemakkelijke en effectieve manier om voedingsstoffen aan je gerechten toe te voegen, evenals een boost van vitamine C en antioxidanten.
Fruit en groenten mengen tot smoothies is een andere leuke manier om groenten in je dieet te verwerken. Een smoothie gemaakt met een grote handvol spinazie, versnipperde wortels, bevroren pompoenstukjes en komkommer levert veel voedingsstoffen om je een vol gevoel te geven zonder al te veel calorieën te consumeren. Je kunt ook proberen zoete aardappelen, een banaan en avocado te mengen in je favoriete bevroren brouwsels.
Je kunt zelfs groenten in het dessert smokkelen door ze in een zoet brood of cakebodem te bakken. Je kunt ook een chocoladetaart toppen met gepureerde courgette of bieten voor een heerlijk gezonde traktatie.
Groenten zijn een geweldige bron van kalium, een mineraal dat belangrijk is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk. Ze kunnen ook een goede manier zijn om je gewicht onder controle te houden en je langer een voldaan gevoel te geven tussen de maaltijden door.
Ze zijn een geweldige bron van vezels, die helpen bij het beheersen van je cholesterolgehalte. Ze kunnen ook helpen je spijsvertering te reguleren.
Een vezelrijk dieet kan ook het risico op het ontwikkelen van diabetes en hartziekten verminderen. Groenten zijn ook een gemakkelijke bron van ijzer, een mineraal dat essentieel is voor het lichaam om zuurstof op te nemen en rode bloedcellen op te bouwen.
De sleutel is om elke dag voldoende groenten te eten om je aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Volgens de USDA moet je streven naar vijf tot negen porties groenten per dag.
